Artrose / artritis

Artritis is een ontsteking van de gewrichten. Het kan veroorzaakt worden door reumatische aandoeningen (bijvoorbeeld reumatoïde artritis), verwondingen of bacteriële infectie (septische artritis). De symptomen zijn meestal pijn bij belasting en beweging van het aangetaste gewricht. Soms is er ook zwelling met roodheid of zijn er algemene symptomen zoals koorts. Er wordt ontstekingsvocht in plaats van gewrichtsvocht gevormd. Hierdoor raakt de smering en de voeding van het gewrichtskraakbeen gestoord.
Artritis moet onderscheiden worden van artrose waarbij de pijn in de gewrichten veroorzaakt wordt door mechanische slijtage van het kraakbeen.

Gewrichten laten de mens toe om zich te bewegen. De uiteinden van de beenstukken zijn glad en afgerond en voorzien van een laagje kraakbeen. Dit kraakbeen fungeert eigenlijk als de schokdemper van het gewricht. Het laat ons toe optimaal te bewegen. Het laagje kraakbeen vernieuwt zich voortdurend dankzij een permanent heropbouwingsproces. Helaas verslijten de gewrichten ook. Kraakbeen slijt af door ouderdom of door kwetsuren. De kraakbeenlaag wordt steeds dunner en de gewrichtsspleet steeds nauwer. Het gewricht wordt daardoor steeds minder soepel. Bewegen wordt moeilijker en pijnlijker. Dit noemt men gewrichtsslijtage.

Tip: ‘COLDHOT’ !

Homeopathie tekst per categorie:

1–16 van de 135 resultaten