Vaginale infectie

In de vagina leven bacteriën en schimmels, ook wel de vaginale flora genoemd. Tussen de verschillende soorten bacteriën en schimmels bestaat een natuurlijk evenwicht. Als bepaalde bacteriën gaan overheersen, raakt de vaginale flora verstoord en kunnen vaginale ongemakken optreden.

Bacteriële vaginose is een veel voorkomende aandoening waarbij het normale evenwicht tussen de in de vagina voorkomende bacteriën is verstoord, waarbij bacteriën als gardnerella vaginalis de overhand hebben gekregen. Er ontstaat een sterke onaangename geur, toename in vaginale afscheiding (vaak grijs van kleur) of vaginale jeuk.

Een vaginale schimmel wordt gewoonlijk veroorzaakt door de gist, Candida albicans. Als deze gist in de vagina terechtkomt, waar het warm en vochtig is, vermenigvuldigt hij zich aan een versneld ritme en veroorzaakt symptomen. Er onstaat jeuk, een branderig gevoel, irritatie en een gevoel van zwelling. Soms is er een witte afscheiding uit de vagina welke dik of klonterig kan zijn. Door suikerziekte, overgewicht, zwangerschap, maar ook door het gebruik van antibiotica, de ‘pil’ of cortisonen, heb je een grotere kans op een vaginale infectie. De meeste vrouwen maken in hun leven minstens één vaginale schimmelinfectie door.

Een schimmelinfectie kan worden behandeld met crèmes of ovules die in de vagina ingebracht worden. De behandeling varieert van 1 dag tot 7 dagen. Breek de behandeling niet voortijdig af, maar voltooi ze.

Homeopathie tekst per categorie:

15 producten gevonden