Neusverstopping / Neusloop

Verkoudheid (neusverstopping/neusloop) komt veel voor en kan verschillende oorzaken hebben. Veel virussen hebben ons gehoest en geproest op hun geweten. Het overbrengen van het verkoudheidsvirus gebeurt via uitgehoeste speekseldeeltjes en die worden weer overgedragen via ongewassen handen en vieze zakdoeken. Een slechte lichamelijke conditie verkleint de weerstand, waardoor de kans om verkouden te worden toeneemt. Het zorgen voor voldoende slaap en een goede voeding is een belangrijke voorzorgsmaatregel.

Bij kinderen komt een verkoudheid vaker voor. De eerste verkoudheid wordt gewoonlijk al opgelopen tijdens het eerste levensjaar en tot hun zesde jaar zijn kinderen extra vatbaar. Kleuters hebben gemiddeld 5 tot 8 infecties per jaar, meestal van begin september tot eind april.

Hardnekkig of herhaaldelijk niezen, maar ook een verstopte neus of loopneus zijn klachten die kunnen voorkomen bij een verkoudheid. Het verstoppen van de neus ontstaat door verwijding van de bloedvaten in het slijmvlies dat de passage van slijm verhindert. Doordat we te maken krijgen met een verhoogde slijmvorming, wordt de doorgang helemaal geblokkeerd, waardoor de neus verstopt. Bij een verstopte neus kan ook hoofdpijn ontstaan. Dit moet snel overgaan na gebruik van neusdruppels of neussprays die een decongestivum of slijmvliesslinker bevatten. Deze zijn in verschillende sterktes te koop.

Belangrijk is om deze neusdruppels of neussprays niet langer te gebruiken dan 1 week.

Naast neusdruppels en neussprays kan een verkoudheid ook behandeld worden met sliktabletten, siropen, smeersels of inhalatiemiddelen. Bij smeermiddelen maken de oliën zich vrij uit de smeerbasis en verdampen in de ruimte. Door het verdampen hebben ze op de huid een licht verkoelend effect. Inhalatiedruppels kunnen als druppels toegevoegd worden aan stoombaden en dienen om het slijm in de luchtwegen wat dunner te maken. Bij kinderen beneden 2 jaar mag men dit niet doen omdat de luchtpijp met kramp kan reageren waardoor verstikking dreigt.

Homeopathie tekst per categorie:

HOMEOPATISCH ADVIES :

Van het meest passende middel : 5 granulen van elk om het uur :
Verstopte neus : Nux vomica 9 CH + Sticta pulmonaria 9 CH + Sambucus nigra 9 CH (nacht).

Heldere afscheiding : Allium cepa 9 CH (niezen) + Kalium iodatum 9 CH + Arsenicum album 9 CH (irritatie).

Dikke afscheiding : Hydrastis 9 CH bij (geel) + Kalium bichromicum 9 CH (groen) + Mercurius solubilis 9 CH.

1–16 van de 105 resultaten