Sinusitis

Sinusitis is een ontsteking van de sinussen. Dit zijn met lucht gevulde holten, links en rechts van de neus. Aan weerszijden van de neusholtes hebben we vier paar sinussen die in de holtes van de aangezichts- en de schedelbeenderen liggen. Ze staan allen in verbinding met de neusholte.

De meest voorkomende oorzaak van sinusitis is een verkoudheid of een andere infectie van de luchtwegen. Hierdoor ontstaat een slijmvliesontsteking. Het slijmvlies zwelt op en er wordt veel slijm geproduceerd. Als gevolg hiervan gaat de opening tussen bijholten en neus- keelholte dicht zitten. Het snot wordt dikker en kan er niet of nauwelijks meer uitlopen. Zo ontstaat er een ideale voedingsbodem voor allerhande bacteriën. Als deze bacteriën zich ontwikkelen, vullen de sinussen zich met etter en gaan ze ontsteken.

Klachten kunnen gepaard gaan met een verstopte neus, hoofd- of gelaatspijn, een doffe kloppende pijn rond de ogen, neus en/of bovenkaak die erger wordt bij vooroverbuigen, meestal lichte koorts en een algemeen ziektegevoel. De ontstekingen kunnen chronisch worden.

Homeopathie tekst per categorie:

1–16 van de 19 resultaten