Contactlens

Doel van een vloeistof voor contactlenzen is om het oog te beschermen tegen infectie en de contactlens tegen ontaarding. Er bestaan zowel vloeistoffen voor harde lenzen als voor zachte lenzen en deze kunnen ingedeeld worden als volgt :

Reinigingsvloeistoffen en ontsmettingsmiddelen : Deze oplossingen worden gebruikt om het lensoppervlak te zuiveren. Na het reinigen moeten deze oplossingen grondig worden afgespoeld om contact met het oog te vermijden. De ontsmettingsoplossingen dienen om de lenzen kiemvrij te maken. Meestal worden de lenzen s’ avonds na gebruik gereinigd en gespoeld en vervolgens bewaard in de ontsmettingsoplossing.

Bewaringsvloeistoffen : De lenzen moeten in deze oplossingen worden bewaard wanneer ze niet gedragen worden.

Spoeloplossingen : Deze oplossingen worden gebruikt om de lenzen te spoelen na hun behandeling met reinigings-, bewarings-, of ontsmettingsoplossingen. Dikwijls wordt hiervoor een fysiologische oplossing gebruikt.

Bevochtigingsoplossingen : Deze oplossingen dienen om de lenzen met een dunne film te bedekken om de wrijving tussen lens en hoornvlies enerzijds en conjunctiva en oogleden anderzijds te verminderen.

Comfortvloeistoffen : Dit zijn de zogenaamde kunstmatige tranen. Zij moeten het dragen van contactlenzen aangenamer maken.

Alles-in-één vloeistof : Vloeistof om de lenzen te reinigen, te desinfecteren, af te spoelen, te bewaren en in te zetten.

Men spreekt van zachte lenzen als het watergehalte hoger is dan 36%. Hoe hoger het watergehalte, hoe kwetsbaarder de lens. Zwemmen met zachte lenzen is mogelijk. Wel wordt aangeraden een zwembril  te dragen en dient men op te letten voor eventuele besmetting via het water.

Afgezien van enkele uitzonderingen mogen tijdens het dragen van contactlenzen geen oogdruppels aangewend worden. Wacht 20 tot 30 minuten vooraleer de lenzen worden ingezet na het toedienen van oogdruppels. Zachte contactlenzen kunnen onherstelbaar worden beschadigd na toediening van gekleurde oogdruppels. Ook andere oogdruppels kunnen een verkleuring van het lensmateriaal veroorzaken.

Homeopathie tekst per categorie:

9 producten gevonden