Omega vetzuren

Essentiële vetzuren zijn vetzuren die niet door het lichaam aangemaakt kunnen worden. Aangezien ze noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van het metabolisme, moeten ze via de voeding aangevoerd worden. Het gaat hier met name over omega-3 en omega-6-vetzuren. Wetenschappelijke studies tonen aan dat stabiele en zuivere visolie rijk is aan omga 3-vetzuren. De selectie van visolie is belangrijk voor een farmaceutische zuiverheid van de omega-3-supplementen. Onze voeding bevat te veel omega-6-vetzuren afkomstig van vooral plantaardige oliën, vlees, eieren en zuivelproducten. Overconsumptie van omega-6-vetzuren doet in uw lichaam stoffen vrijkomen die ontstekingen veroorzaken. Omega-3-vetzuren werken ontstekingsremmend. Door meer omega-3-vetzuren te gaan gebruiken vermindert de kans op ontstekingen. Een reden te meer om de omega-6-vetzuren en de omega-3-vetzuren in een evenwichtige verhouding te consumeren. De omega-6/omega-3 balans bepaalt het evenwicht tussen nuttige ontstekingsreacties die worden toegelaten en zinloze chronische ontstekingen die worden vermeden.

GLA of gamma-linoleenzuur is het enige omega-6 vetzuur met een ontstekingsremmend effect. GLA is een buitenbeentje in de omega-6 familie en wordt in de witte bloedcellen omgezet naar ontstekingsremmende stoffen. Gebruikt u GLA samen met omega-3 vetzuren dan gebeurt deze omzetting niet alleen in de witte bloedcellen, maar in het hele lichaam.

ALA of alfa-linoleenzuur is goed voor hart- en bloedvaten.

EPA of eicosapentaeenzuur werkt op de bloedvaten. EPA houdt de bloedvaten schoon en kan daardoor een rol spelen bij aderverkalking. Aderverkalking is een ontstekingsproces. Het gevolg is dat het bloedvat langzaam dicht groeit. Dit gebeurt als volgt : een bloedklonter zet zich vast, de vaatwand verkalkt en daardoor vermindert de doorgang voor het bloed. Door inname van EPA kan men het ontstekingsproces verminderen.

Daarnaast mag u EPA beschouwen als de sleutel die de deur opent voor antidepressiva naar de hersenen. Het heeft ook een invloed op het gedrag, aandacht en leercapaciteit. Het gebruik van EPA is een ondersteunende methode bij kinderen en volwassenen met een vorm van ADHD of dyslexie.

DHA of docosahexaeenzuur volgt het ritme van uw hart. Dat uw hart sneller of trager slaat naargelang de omstandigheden komt o.a. door DHA. De aanvoer van DHA is ook belangrijk voor het geheugen.

Uw omega-3 behoefte is voorspelbaar aan de hand van een bloedanalyse. Men kan uit de vetzuuranalyse van uw bloedstaal de omega-3 index berekenen. Deze index is een aanduiding voor het percentage EPA en DHA in de totale vetzuurfractie. Personen met een hoge omega-3 index hebben minder kans op hart- en vaatziekten dan personen met een lage omega-3 index.

Homeopathie tekst per categorie:

 

1–16 van de 37 resultaten