Mineralen / Magnesium

Mineralen zijn zeker zo belangrijk voor de gezondheid als vitaminen. Mineralen zitten in onze voeding in kleine hoeveelheden. Het zijn elementen die essentieel zijn voor het leven. Door een tekort aan een of meer mineralen wordt de samenstelling van het bloed gewijzigd. Voor een maximale opname en een optimaal gebruik van de mineralen is het noodzakelijk dat het verteringsstelsel gezond functioneert. Het is dus van groot belang dat we het verteringssysteem in perfecte staat houden.

Magnesium is een mineraal dat onontbeerlijk is voor de mens. Het speelt een rol in tal van fundamentele, cellulaire processen. Meer dan 300 enzymen hebben magnesium nodig om goed te kunnen functioneren. Daarnaast is magnesium nodig voor de energiestofwisseling in het lichaam, voor de overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van de spieren. Verder geeft magnesium stevigheid aan het skelet en is het nodig voor de opbouw van onder andere spieren. Meer dan de helft van het magnesium bevindt zich in het gebeente, een vierde in de skeletspieren en de rest verdeelt zich over het zenuwstelsel en andere organen.

Magnesium komt vooral voor in donkergroene bladgroenten zoals waterkers, spinazie, peterselie, boerenkool,… Mensen die vaak aan sport doen, alsook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hebben een grotere behoefte aan magnesium. De aanbevolen dosis is 420 mg voor mannen en 360 mg voor vrouwen. In de praktijk worden de aanbevolen hoeveelheden vaak niet gehaald. Iedereen kan dus een magnesiumtekort vertonen. Symptomen die op een tekort aan magnesium wijzen zijn: stressspierkrampenspierspanningen, spiertrekking van het ooglid, snel vermoeid zijn, gevoeligheid voor lawaai, oorsuizen, lichtgevoeligheid, hartkloppingen,…

Homeopathie tekst per categorie:

 

1–16 van de 50 resultaten