Eczeem / Psoriasis

Eczeem komt erg vaak voor. Het kenmerkt zich door een huiduitslag met een meestal onscherpe begrenzing. De uitslag die vaak jeukt, kenmerkt zich door rode plekken, bultjes, blaasjes en schilfers. Vaak heeft het een onbekende oorzaak. Mogelijk ontstaat het als gevolg van irritatie of een allergie. Het gaat hier om een allergische of atopische reactie. Het afweermechanisme van de mens reageert te heftig op vreemde stoffen uit de omgeving.

Wie een allergische aanleg heeft zal dan ook gemakkelijker eczeem kunnen krijgen. Naast het atopisch eczeem bestaat er ook het contacteczeem. Dit type eczeem ontstaat als men langdurig met een bepaalde stof in contact komt. Metalen en cosmetische producten zorgen nogal eens voor contacteczeem.

Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte die zich kenmerkt door een versnelde deling en een verminderde rijping van hoorncellen in de opperhuid. Genetische factoren spelen een rol bij de aanleg voor psoriasis, maar ze zijn niet volledig bepalend. De belangrijkste symptomen zijn schilfering, roodheid en verdikking van de huid. De ernst kan variëren van enkele plekjes tot een huidafwijking met uitgebreide schilfering.

Psoriasis verloopt vaak in golven. Er zijn periodes zonder huidproblemen én periodes met veel symptomen. Alhoewel psoriasis op dit ogenblik nog niet genezen kan worden, bestaan er verschillende therapieën om het goed onder controle te houden.

Homeopathie tekst per categorie:

1–16 van de 32 resultaten